torstai 8. tammikuuta 2015

Terveellistä ja hyvää

Oivoi, juuri kun sain itseni rauhoittumaan eilisen paasauspostaukseni jäljiltä, niin mitä vielä! Tämän päivän hesarissa Riku Jokinen jatkaa kolumnissaan (linkki) terveellisen syömisen kirosanaksi tekemistä. Ai että alkoi ärsyttämään tuo kirjoitus. Kyseinen kirjoitus on malliesimerkki siitä, kuinka terveellinen ruoka ja hyvä ruoka eivät vain näköjään voi kulkea käsi kädessä.

Se, että vanhemmat toivoisivat lapsilleen tarjottavan terveellistä ruokaa paikassa, jossa lapset syövät jopa kolmesti päivässä, ei ole mielestäni kohtuutonta. Se, onko kunnilla varaa tarjota laadukkaampaa ruokaa on oleellinen seikka. Tuskin on. Korostan, tämä väitteeni ei perustu faktaan, vaan omaan olettamukseeni. Kumpi onkaan taloudellisempaa, kipata jokaisen naperon aamupuuron päälle marjoja vai sokerilla ja vedellä jatkettuja marjoja hillon muodossa? Välipalaksi luonnonjogurttia hunajalla ja marjoilla vs. sokerilla ja aromeilla maustettu jogurtti? Voita vai margariinia? Päiväkotiruokailussa aivan kuten kouluruokailussakin haisee kustannustehokkuus, mikä ei sinänsä ole väärin ja tiukassa taloustilanteessa täysin ymmärrettävää. Toivoisin näihin keskusteluihin läpinäkyvyyttä ja rehellisyyttä ainaisen selittelyn sijaan.

Mikael Fogelholmin ja Maijaliisa Erkkolan mielipidekirjoitus (linkki). Vaikka kuinka mieleni tekisi, en tartu tähän tässä postauksessa sen enempää.

Laitan vielä linkin Iltalehden juttuun sokerin haitoista (linkki). Vaikka lähde on skandaalinkäryinen Iltalehti ja haastateltavasta käytetään termiä aivotutkija (aiheuttaa allekirjoittaneessa hihittelyä) on aivotutkijalla varmasti vähintään totuuden siemen höpinöissään.

Jos Fogelholm ja kumppanit eivät usko sokerin aiheuttavan riippuvuutta, laskeutukaa sieltä pääkallotornista ihmisten keskuuteen ja kysykää ihmisiltä, etenkin meiltä lihavilta: "Aiheuttaako sokeri riippuvuutta?" Me voimme kertoa, että aiheuttaa. Tai lukekaa laihdutusblogeja. Siellä niitä riippuvuuden aiheuttamia tunteita käsitellään.

Se, että haluaa lapsilleen parasta, on ymmärrettävää. Se, että sitä ei ole mahdollista tarjota taloudellisissa puitteissa, on sekin ymmärrettävää. Se, että lapsi ei söisi marjoja ilman makeutusta on tottumiskysymys ja miten lapsi oppisikaan syömään mitään ilman sokeria, jos sitä tarjotaan jatkuvasti.

Astuinpas ansaan ja menin täysin sivuraiteille aiheesta.

Nyt takaisin aiheeseen, Jokisen Riku (onkohan sukua Kumman kaa-sarjan Jokisen Ellulle, joka on tv-historian hauskimpia hahmoja :D) , Jokisen Riku hoi, jos kuulet minua kun täältä huutelen, terveellinen ja maukas ovat hyvän ruoan kriteerejä! Yritän täällä tehdä parhaillaan ristiretkeä terveellisen ruoan puolesta ja tuollaiset kirjoittelusi nyt pahasti häiritsevät sitä! Tule meille joskus syömään, minä teen sinulle terveellistä ja maistuvaa ruokaa.

Tämän piti olla vain kevyt hyvää huomenta-postaus, mutta nyt kävikin näin.

Mukavaa päivää!

Nimimerkillä Yks valaistunut läski
4 kommenttia:

 1. Käy kurkkamaassa
  http://bemoreby.blogspot.fi/
  ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Mielenkiintoista seurata myös muiden taivalta.

   Poista
 2. Tämä on kyllä niin monipiippuinen juttu. Toisaalta ymmärrän vanhempia, jotka haluavat mahdollisimman puhdasta ruokaa kouluihin ja päiväkoteihin ja toisaalta taas en. Meillä on kohtuuhintainen päivähoito ja ilmainen koulu, joten tuntuu niin pöljältä, että valitetaan kuitenkin ihan ok-laatuisesta ruoasta. Ei täällä sentään olla missään jenkkien sipsipussi, pitsaa ja limpparia -leveleillä. Itse olen myös sitä mieltä, että sokeri todellakin aiheuttaa riippuvuutta, mutta aiheuttaako sitä myös joku sokeroitu kiisseli muutaman kerran viikossa syötynä, I doubt it.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä päästääkin niihin erilaisiin katsantakantoihin. Yhden 2veen äiti minussa huutaa päiväkoteihin pelkkää luomuruokaa ja mieluiten tarhatätien itse tekemänä. Tiedän, että tämä ei ole mahdollista toteuttaa muuten, kuin työntämällä käsi syvälle taskuun ja sieltähän ei minulta löydy kuin reikä.Objektiivinen minä kykenee ajattelemaan asiaa myös kuntien kannalta ja olemaan kiitollinen siitä, että ruokaa ylipäätään on tarjolla. Näiden kahden välillä tasapainoilen ja päivästä riippuen olen enemmän kallellaan toiseen suuntaan,
   Toisaalta mielestäni vanhempien yritys saada muutosta aikaan päiväkotiruokailuun on ollut askel kohti entistä parempaa ruokailua, eikä näitä kannanottoja tulisi sivuuttaa olankohautuksella ja argumentein "olisitte vain kiitollisia, että lapsenne saa ruokaa". Koska mikäänhän ei muutu, jos muutosta ei kukaan vaadi. Kaikkia vaatimuksia ei ole mahdollista toteuttaa, mutta tunnetustihan se ei ole tyhmä joka pyytää.

   Poista