perjantai 10. huhtikuuta 2015

Kypsänä, kiitos!

Olen tuttavapiirissäni törmännyt ihmeelliseen ilmiöön, nimittäin hedelmien syöntiin raakana. En yhtään ihmettele, etteivät hedelmät oikein meinaa maistua, jos niitä on tietämättömyyttään syönyt ennen kuin ne ovat ehtineet kypsyä.

Se, miksi hedelmät ovat kaupoissa raakoja, tai korkeintaan puolikypsiä on ilmeistä. Kypsät hedelmät säilyvät hyvin vähän aikaa. Ne myös pitäisi ehtiä kiikuttamaan maapallon toiselta puolen jokaisen meidän lähikauppaan ennen pilaantumista. Ruoan hävikki olisi hirmuinen, jos kaikki hedelmät myytäisiin syöntikypsänä. Toki joihinkin syöntikypsinä markkinoituihin tuotteisiin olen törmännyt, mutta hintakin on ollut kyseisissä tuotteissa korkea (koska hävikki).

Hedelmät ovat siinä mielessä hieman mälsiä, että niiden syöminen vaatii suunnitelmallisuutta. Jos tänään ostat mangon, on se yleensä syötävää vasta muutaman päivän kuluttua.

Mistä sitten tunnistaa kypsän hedelmän?

Avocado antaa kypsänä painettaessa hieman periksi. Sen päässä olevan pienen kannan voi myös poistaa ja kurkistaa, onko sisus vihreää. Jos on, niin silloin avocado on kypsä.

(kuva)
Mango tuoksuu kypsänä aromikkaalle, sekä tuntuu hieman pehmeältä.

(kuva)

Kiivi on niinikään pehmeä.

(kuva)

Ananaksesta lehti irtoaa helposti kun ananas on valmista syötäväksi, se myös tuoksuu voimakkaasti kypsänä.

(kuva)

Banaani on parhaimmillaan ruskeapilkkuisena.
Älä syö vielä! (kuva)

Olen itsekkin syyllistynyt raakojen hedelmien syöntiin. Mango ja banaani olivat inhokkihedelmiäni siihen asti, kunnes satuin maistamaan niitä kypsinä. Puinen ja kitkerä mango olikin mehukasta ja raikasta ja kitalakeen tarttuva mauton kivikova banaani pehmeää ja suussasulavan makeaa.

Maltatteko te kypsyttää hedelmät kunnolla, vai meneekö ronskisti raakana?

4 kommenttia:

 1. Itse kyllä kypsytän hedelmäni kunnolla, koska en voi sietää esimerkiksi raakaa banaania. Toisaalta inhoan myös liian kypsää banaania - meille ostetaankin vain muutama banaani kerrallaan, että osa ei ehdi kypsyä minun silmissäni liian kypsiksi. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Banaani on kyllä kammottavaa raakana, siksi minua harmittaa suuresti, että kaupoissa kypsät banaanit heitetään surutta roskiin. Eiväthän ne kovinkaan myyvän näköisiä ole, mutta ne olisivat loistavia take away välipalana! Kauppiaat vinkvink.

   Poista
 2. Mä kuulun siihen koulukuntaan, jonka mielestä banaani pitää olla vähän vihertävä. Eihän sellaista makeaa vauvamössöbanaania voi syödä ilman että yökkää. :D Päärynätkin syön mieluiten sellaisena, että haukatessa vähän rouskahtaa, koska maku ja suutuntuma on parempi. Myös omenat mielellään hiukan raakana ja kirpeänä, kypsää/jauhoista ei vaan pysty suuhun laittamaan. Ja tomaatit, niiden pitää olla kirpeitä!

  Syön myös sitruunaa sellaisenaan, niin että taidan vaan olla vähän hapan tyyppi. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se maku vaan on erilainen :D Sitruuna on niin houkutteleva hedelmä, että aina kadehdin teitä jotka pystytte sitä syömään, oma naama menee niin mutruun, etten pysty!

   Poista